verbal-bullying

Ένα μείζον θέμα που απασχολεί στις μέρες μας ολόκληρη την ανθρωπότητα είναι αυτό του Bullying. Το φαινόμενο αυτό συναντάται κυρίως σε σχολεία. Μεταξύ μικρών παιδιών, που δεν έχουν το σθένος και την κρίση να αξιολογήσουν και να το αντιμετωπίσουν . Είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολεί τους γονείς στο έπακρο αλλά και όλη την κοινωνία ώστε να περιοριστούν οι κάθε είδους σωματική, λεκτική ή ψυχική βία που δέχονται άνθρωποι λόγω της διαφορετικότητας τους. Γιατί άραγε η  διαφορετικότητα και κάθε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πρέπει να στοχοποιούνται;

Ο κόσμος είναι όμορφος λόγω αυτής της ποικιλίας ψυχών και σωμάτων που υπάρχουν γύρω μας.
Πολλές φορές όλα ξεκινούν απλώς με ένα αθώο πείραγμα ή ένα αστείο που κάνουν κάποιοι για ένα συμμαθητή τους, συνάδελφό ή όποιον γενικότερα συναναστρέφονται.  Η ευχαρίστηση των πολλών με την ταυτόχρονη ταπείνωση του ενός γίνεται το έναυσμα του bullying. Είναι οι δυνατοί απέναντι στον ανίσχυρο. Συνήθως το φαινόμενο αυτό ναι μεν μπορεί να πυροδοτηθεί από ένα και μόνο άτομο αλλά για να πάρει διαστάσεις, που πολλές φορές είναι τρομακτικές, απαιτείται η ηθική συμμετοχή τρίτων.  Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν αυτοί που παρατηρούν τέτοια φαινόμενα γύρω τους, τα αποδέχονται και τα επικροτούν, παίρνοντας κι οι ίδιοι μία γεύση της ευφορίας που προσφέρεται από τον εκμηδενισμό του θύματος.
Ποιός είναι πιο ψυχικά άρρωστος, λοιπόν, ο θύτης , οι θύτες ή το θύμα; Το θύμα που δεν μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του και να μιλήσει για ό,τι του συμβαίνει ή οι θύτες που αρέσκονται να βασανίζουν σωματικά ή  πνευματικά κάποιον που έχουν βάλει στόχο; Πολλοί ψυχολόγοι και παιδοψυχολόγοι υποστηρίζουν πως και οι δύο έχουν κάποιο παρελθόν που τους επιτρέπει εύκολα να μπουν στους ρόλους του θύτη και του θύματος αντίστοιχα.  Συνήθως οι ψυχικές τρύπες και οι τραυματικές εμπειρίες προέρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον. Όταν ο πατέρας δέρνει τη μητέρα ή και τα παιδιά του ακόμα.Όταν ουσιαστικά λείπει από το σπίτι  λόγω κάποιου εθισμού ή ακόμα όταν τα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς τον έναν εκ των δύο γονέων. Όλα αυτά δημιουργούν εικόνες στα παιδιά που τις μεταφράζουν με το δικό τους τρόπο και είτε γίνονται στη μετέπειτα ζωή τους ισχυροί και επιβάλλονται  όπως ένας ατίθασος γονιός είτε έχουν μάθει να υποχωρούν, μην έχοντας τις απαιτούμενες ψυχικές άμυνες, λόγω απουσίας γονιού .

Μπορεί το φαινόμενο και κάθε τάση του να εκδηλώνονται σε πολλά μέρη όπως σχολείο και εργασία μα τα θεμέλια έχουν τοποθετηθεί ήδη από το σπίτι.

depression-and-anxiety
Τα τελευταία χρόνια το Bullying παρατηρείται όλο και περισσότερο με νούμερα που τρομάζουν, στα σχολεία ανάμεσα σε παιδιά, που προσπαθούν να εκτονώσουν τις οργές τους. Οργές που έχουν αποκομίσει τόσο από την οικογένεια όσο και από την κοινωνία. Μικρά θηρία που με τον τρόπο τους προσπαθούν να διαμαρτυρηθούν και να τραβήξουν την προσοχή των μεγάλων που ως τώρα τα αγνοούσαν ή τα κακομεταχειρίζονταν. Και τι καλύτερο από το να βγάζουν όλα τους τα σπασμένα σε άλλα παιδιά που φαίνονται διαφορετικά από αυτά; Πραγματικά ποιός μπορεί να ρίξει το φταίξιμο σε αυτά τα παιδιά, που ποιός ξέρει τι έχουν περάσει κατά την παιδική τους ηλικία και δρουν κατά αυτόν τον τρόπο; Συνήθως φταίνε οι μεγάλοι που δεν ήταν εκεί όταν έπρεπε και που τους έδειξαν το χειρότερό τους εαυτό, προσφέροντάς τους μία εσφαλμένη οπτική γωνία του κόσμου . Είναι φανερό, λοιπόν, πως το Bullying έχει τις ρίζες του σε μια ηλικία πολύ πριν εκδηλωθεί και οι πραγματικοί υπεύθυνοι και ηθικοί αυτουργοί είναι συνήθως οι γονείς.
Πώς μπορεί, όμως, να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο που τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα; Ίσως με την πρόληψη. Τα σημάδια είναι πολλά για να αγνοηθούν. Ιδιαίτερα στα σχολεία οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα πρέπει πρώτον να είναι ενήμεροι για το τι εστί  bullying και στη συνέχεια να είναι έτοιμοι να το αντιμετωπίσουν και να το χειριστούν με το δέοντα σεβασμό.

Μια πρόταση θα ήταν να τοποθετηθούν ψυχολόγοι σε σχολεία και να υπάρξει, από το δημοτικό, το μάθημα της ψυχολογίας που ανοίγει την πόρτα κάθε παιδικής ψυχής και σίγουρα θα αποκαλύπτονταν πολλά για το χαρακτήρα κάθε παιδιού.

Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει η ιδέα της ψυχανάλυσης από τόσο νεαρή ηλικία κι αυτό γιατί θα ξεσκεπάζονταν πολλές άσχημες πτυχές από τις ζωές πολλών παιδιών που τα κακομεταχειρίζονται στο σπίτι τους και που θα ενοχλούσε  τους γονείς. Ωστόσο πιστεύω ότι τα παιδιά θα το έβλεπαν όλο αυτό σαν ένα παιχνίδι, που  θα μπορούσε να σώσει από πολλά μελλοντικά ξεσπάσματα βίας και φαινομένων bullying.
Ας μην είμαστε προκατειλημμένοι, λοιπόν, απέναντι σε αυτό το τόσο σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο γιατί πολλές ψυχές υποφέρουν από αυτό και στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά.

Please follow and like us:

Comments

comments