Please follow and like us:
Facebook0
Twitter

από την Ήρα Λούτσιου.

Φωτισμένοι δρόμοι και πλατείες, Χριστουγεννιάτικες μελωδίες, γιορτινά γλυκίσματα, δέντρα γεμάτα στολίδια και παιχνίδια αποτελούν μέρος της γιορτής των Χριστουγέννων. Παιδιά και μεγάλοι ανυπομονούν να στολίσουν το σπίτι, να πουν τα κάλαντα, να επισκεφτούν φάτνες, να πάρουν και να δώσουν δώρα. Είναι όμως για όλους τους ανθρώπους έτσι;

 

Ποιοι υποφέρουν τις γιορτές;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να νιώσουν χαρά τις μέρες αυτές. Γι’ αυτούς τα Χριστούγεννα είναι ένα μαρτύριο και μετράνε τις ημέρες για το πότε θα τελειώσει.

Όλοι αυτοί δεν έχουν τους ίδιους λόγους που αισθάνονται θλίψη.

  • Τα Χριστούγεννα είναι μία κατεξοχήν οικογενειακή γιορτή. Όταν οι περιστάσεις είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν στα μέλη μίας οικογένειας να είναι όλοι μαζί είτε λόγω χωρισμού είτε λόγω απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου είτε λόγω ρήξης των σχέσεων η θλίψη είναι διάχυτη. Ακόμη και όταν δεν γίνεται κάτι στο τώρα, οι δυσάρεστες αναμνήσεις από το παρελθόν είναι πολύ έντονες αυτή την εποχή. Όταν μάλιστα το περιβάλλον δεν επιτρέπει στα άτομα αυτά να εκφράσουν ελεύθερα τη στεναχώρια τους λόγω της αντίληψης ότι ‘τα Χριστούγεννα πρέπει να είμαστε όλοι χαρούμενοι’ τότε η πίεση είναι αφόρητη και μπορεί να εκδηλωθεί με άλλους τρόπους όπως με πόνος στο κεφάλι ή στο στομάχι ή και με μία γενικότερη ‘ανεξήγητη’ κακή διάθεση. Αρκετά συχνά οι περισσότεροι οικογενειακοί καυγάδες γίνονται σε περιόδους γιορτών και όταν αυτοί συνοδεύονται και από περιστατικά βίας το αποτέλεσμα είναι να τραυματίζονται οι παιδικές ψυχές και οι γιορτές να ανασύρουν σχεδόν πάντα τις πληγές τους.
  • Ένας άλλο λόγος που οι άνθρωποι δεν περνάνε καλά τις γιορτές είναι οι υψηλές προσδοκίες που θέτουν για τον εαυτό τους. Σε αυτό βέβαια συμβάλλουν οι διαφημίσεις της τηλεόρασης και τα περιοδικά που παρουσιάζουν μία ‘τέλεια εικόνα’ για τα Χριστούγεννα. Το ‘τέλειο’ μενού για το ρεβεγιόν, η ‘λαμπερή’ εμφάνιση, τα ‘σωστά’ δώρα για τον καθένα και όλα αυτά συνήθως τα οργανώνει ένας άνθρωπος (συνήθως η μητέρα) μέσα σε μία με δύο ημέρες. Και ενώ βέβαια στην τηλεόραση δείχνουν όλα πολύ εύκολα για να γίνουν, η πραγματικότητα (όλοι το γνωρίζουμε) είναι τελείως διαφορετική. Εάν προσθέσουμε και τις συχνές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων τους σε όλη τη διάρκεια του χρόνου μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους που κάποιοι νιώθουν υπερβολικό άγχος τις γιορτές.
  • Τα Χριστούγεννα συνήθως κάνουμε ένα μικρό απολογισμό για το πόσους και ποιους από τους στόχους μας έχουμε πετύχει. Η διάθεση μας επηρεάζεται ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα βγάλουμε
  • Τέλος θα πρέπει να επισημάνουνε πως η χρήση αλκοόλ, το υπερβολικό φαγητό και ο παθολογικός τζόγος που παρατηρούνται συχνά τις ημέρες των Χριστουγέννων συντείνουν στην κακή διάθεση τόσο εκείνου που επιδίδονται σε αυτές τις δραστηριότητες όσο και των μελών της οικογένειας τους.

 

Τι μπορεί να βοηθήσει;

Παρόλο που οι άνθρωποι που υποφέρουν τις γιορτές είναι απαισιόδοξοι και πιστεύουν πως ‘τίποτα’ δεν θα τους κάνει χαρούμενους υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να νιώσει πιο όμορφα τις γιορτές.

  1. να εκφράσει ελεύθερα τα αληθινά του συναισθήματα. Εάν για τους δικούς του λόγους θέλει να κλάψει, ας το κάνει. Επειδή είναι Χριστούγεννα δεν σημαίνει ότι ‘πρέπει να νιώθει απόλυτη ευτυχία’.
  2. Να αποκτήσει ρεαλιστικές προσδοκίες για τις ημέρες των γιορτών. Εάν κυνηγάμε ανέφικτους στόχους η απογοήτευση είναι σίγουρη.
  3. Να γίνει καταμερισμός των καθηκόντων μέσα στην οικογένεια, ώστε να μην επωμίζεται μόνο ο ένας τα βάρη και τις υποχρεώσεις.
  4. Να γίνει σωστή οργάνωση του χρόνου και να τεθούν προτεραιότητες, να διευκρινιστεί το ποιο είναι πιο σημαντικό ( για παράδειγμα να μην υπάρχει ίχνος σκόνης στο σπίτι ή να υπάρχει ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι με τα παιδιά)
  5. Εάν υπάρχουν προβλήματα οικονομικής φύσης μπορεί να βρεθούν εναλλακτικές προτάσεις τόσο για δώρα (ένα σπιτικό γλυκό ή μία χειροποίητη κατασκευή) όσο και για διασκέδαση (να φέρουν όλοι οι φίλοι από κάτι για να γίνει ένα Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν)

 

Το μήνυμα των Χριστουγέννων δεν κρύβεται πίσω από τα ακριβά δώρα, τα στολίδια και τα φανταχτερά φορέματα. Βρίσκεται στην αγάπη που θέλουμε να δώσουμε και να πάρουμε αυτές τις ημέρες. Καλά Χριστούγεννα

Please follow and like us:
Please follow and like us:
Facebook0
Twitter

Comments

comments