Please follow and like us:
Facebook0
Twitter

Όποιος έχει προσπαθήσει να χάσει βάρος θα ξέρει ότι το αδυνάτισμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παρόλο που επιστρατεύουμε την πιο ισχυρή θέληση μας, μπαίνουμε σε προγράμματα αδυνατίσματος, γυμναστικής, μέτρησης θερμίδων, δε μπορούμε να δούμε τη ζυγαριά να κατεβαίνει. Και ακόμη και όταν τα καταφέρνουμε, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ανακαλύπτουμε με πολύ μεγάλη μας δυσαρέσκεια, ότι έχουμε πάρει σχεδόν όλα τα κιλά πίσω.

 

Γιατί θέλουμε να είμαστε αδύνατοι?

Στη σύγχρονη κοινωνία το ωραίο έχει ταυτιστεί με το αδύνατο. Επομένως τα στάνταρτ για την ομορφιά έχουν να κάνουν με το πόσα κιλά ζυγίζουμε. Πέρα όμως από αυτό υπάρχει και ο παράγοντας υγεία καθώς έρευνες έχουν δείξει τις συνέπειες της παχυσαρκίας στην υγεία μας.

 

Πως μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας

Πολλοί θέλουν να χάσουν γρήγορα κιλά, όπως για παράδειγμα εν όψει του καλοκαιριού. Όμως η υπερβολική δίαιτα καθώς και η έντονη γυμναστική όχι μόνο δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά μπορεί να οδηγήσουν και σε άλλα προβλήματα υγείας. Μη ξεχνάμε πως επιτυχημένη δίαιτα δεν είναι αυτή που χάνεις τα κιλά αλλά το κατά πόσο μπορείς να τα συντηρείς. Δεν έχει κανένα νόημα να κάνεις δίαιτα και να ονειρεύεσαι τη στιγμή που θα τελειώσει και ανενόχλητος θα μπορείς να φας τα γλυκά και τις μακαρονάδες που ονειρεύεσαι. Η δίαιτα είναι τρόπος ζωής, είναι υγιεινή διατροφή με γυμναστική για όλη μας τη ζωή.

 

Μία ψυχολογική προσέγγιση του πώς να χάσω κιλά

 

Υπάρχει μία θεωρία σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι με παραπάνω βάρος διαφέρουν από αυτούς που βρίσκονται στο μέσο όρο, ως προς το πώς αντιδρούν σε εσωτερικές και εξωτερικές νύξεις αναφορικά με τη λήψη του φαγητού. Δηλαδή η παχυσαρκία θεωρείται η επίπτωση του να αντιδρά κάποιος πιο δραστήρια σε εξωτερικά σημάδια, όπως η παρουσίαση ενός φαγητού και λιγότερα σε εσωτερικά σημάδια, όπως η πείνα.

 

 

Οι επιλογές μας για τον τρόπο που τρώμε και το είδος της φυσικής δραστηριότητας που  έχουμε, καταλήγουν στο να βάζουμε κιλά. Επομένως μπορούμε να εστιάσουμε στο να αλλάξουμε αυτές τις επιλογές.

Είναι καλό να βάζουμε ρεαλιστικούς στόχους, καθώς ένας ανέφικτος στόχος, για παράδειγμα το να χάσουμε 6 κιλά σε ένα μήνα όχι μόνο θα είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί αλλά και θα οδηγήσει και σε μία αίσθηση αποτυχίας που θα δυσχεραίνει την όλη μας προσπάθεια.

Χρειάζεται προσοχή στις κοινωνικές πιέσεις. Ενώ έχουμε δηλώσει ότι ακολουθούμε υγιεινή διατροφή βρισκόμαστε ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς οι οποίοι μας ενθαρρύνουν και επιμένουν να φάμε με το πρόσχημα ‘ε, δεν έγινε και τίποτα, φάε σήμερα που γιορτάζω να μη με προσβάλλεις και συνεχίζεις από αύριο’. Εάν δεν είμαστε τόσο σίγουροι ότι μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί στο να αρνιόμαστε αυτό που μας προσφέρουν, καλύτερα  να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε σε τέτοιες καταστάσεις – παγίδες.

 

Σε προγράμματα παρέμβασης, διδάσκονται τεχνικές (γνωστικές και συμπεριφοριστικές) που βοηθάνε τα άτομα να έχουν μία ισορροπημένη διατροφή.

Για παράδειγμα το να ελέγχουμε μόνοι μας τη τροφή μας, το να καταγράφουμε σε ένα ημερολόγιο το τι σκεφτόμαστε και τι νιώθουμε πριν από κάθε μας γεύμα, το να βάζουμε αμοιβές για κάθε επιτυχία στους στόχους μας σε σχέση με το φαγητό.

Υπάρχουν επίσης ομάδες αυτοβοήθειας, όπως οι ανώνυμοι βουλιμικοί όπου τα άτομα υποστηρίζονται και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον.

 

Τέλος, η ικανότητα να ελέγχουμε τα συναισθήματα μας είναι πολύ σημαντική. Όταν είμαστε σε θέση να κυριαρχήσουμε πάνω στο θυμό, στο φόβο και στη θλίψη μας, μειώνεται η πιθανότητα αυτά τα συναισθήματα να τα καταπιούμε και μαζί με αυτά να καταπιούμε και τεράστιες ποσότητες φαγητού.

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
Please follow and like us:
Facebook0
Twitter

Comments

comments