Please follow and like us:
Facebook0
Twitter

από την Ήρα Λούτσιου

Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και πολλοί γονείς αναρωτιούνται κατά πόσο είναι ωφέλιμο να ωθήσουν τα παιδιά τους σε ενισχυτικό διάβασμα και με ποιες δραστηριότητες να ασχοληθούν. Τα παιδιά έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο απαλλαγμένα από τις υποχρεώσεις του σχολείου και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων και οι γονείς δεν είναι σίγουροι για το τι είναι τελικά καλύτερο για εκείνα. Να βλέπουν τηλεόραση και να παίζουν ώρες στον υπολογιστή ή να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα μάθησης. Ειδικά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, οι γονείς θέλουν να προετοιμάσουν ακόμη περισσότερο τα παιδιά τους, νιώθοντας την αβεβαιότητα για το μέλλον.

 

Οι καλοκαιρινοί μήνες προσφέρονται για παιχνίδι και χαρούμενες δραστηριότητες. Είναι επίσης μία καλή ευκαιρία για ξεκούραση από τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπου. Ακόμη και το να ‘μη κάνεις τίποτα’ που ενοχλεί τόσο πολύ τους γονείς είναι απαραίτητο για τα παιδιά, καθώς βομβαρδίζονται από τόσα καινούργια ερεθίσματα και χρειάζονται χώρο και χρόνο για να τα επεξεργαστούν.

Η διασκέδαση θα πρέπει να προηγείται της υποχρέωσης σε περιόδους διακοπών και γι αυτό όταν ‘επιβάλλεται’ στα παιδιά να κάνουν πράγματα, όσο ευχάριστα και να είναι, παύουν να είναι διασκεδαστικά.

Τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά που έχουν κενά στα μαθήματα τους και παιδιά που προετοιμάζονται για Πανελλήνιες εξετάσεις, μπορούν να αξιοποιήσουν κάποιες ώρες της ημέρας για να καλύψουν αυτά τα κενά, χωρίς την πίεση των μαθημάτων και του χρόνου που υπάρχει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Κάτι τέτοιο δεν μειώνει την αξία των διακοπών, αλλά για είναι αποτελεσματικό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιλογή του ίδιου του μαθητή να το κάνει, ειδάλλως, εάν απλά του επιβληθεί, θα είναι χάσιμο χρόνου, ενέργειας, χρημάτων και θα ζημιώσει τη σχέση γονέα – παιδιού.

Η λέξη κλειδί του καλοκαιριού είναι ΠΑΙΧΝΙΔΙ και μέσα από το παιχνίδι διδάσκονται τα πιο θεμελιώδη μαθήματα για την ανθρώπινη ανάπτυξη, τόσο σε συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο όσο και σε γνωστικό. Η φαντασία, η αυτοπεποίθηση, η θέληση, η περιέργεια, η συνεργασία, η επικοινωνία, ο αυτοέλεγχος, η επιμονή, η αποφασιστικότητα, η ικανότητα για δημιουργία σχέσεων, αυτές και άλλες πολλές δεξιότητες απαραίτητες για τη ζωή, καλλιεργούνται μέσα από το παιχνίδι και δεν συγκρίνονται με την καλύτερη ώρα διδασκαλίας. Ο ρόλος των γονιών είναι να καθοδηγούν, να ενθαρρύνουν και να δημιουργούν συνθήκες κατάλληλες για δημιουργικό παιχνίδι.

Η απασχόληση πολλών γονέων σε τουριστικές εργασίες δυσκολεύει τα πράγματα. Παρόλα αυτά, η ποσότητα χρόνου ποτέ δεν εξασφάλισε καλά αποτελέσματα σε σύγκριση με τον λίγο αλλά ποιοτικό χρόνο που είναι προσοδοφόρος για τα παιδιά.

 

Ας θυμηθούν οι γονείς πως περνούσαν όταν ήταν παιδιά και ας μεταφέρουν αυτό τον ενθουσιασμό στο παιχνίδι με τα δικά τους παιδιά. Να αφήσουν κατά μέρος κάθε κριτική και νουθεσία και να παίξουν με την καρδιά τους.

Πηγαίνετε στη θάλασσα, παίξτε αμέτρητα παιχνίδια με το νερό που απαιτούν σωματική επαφή και τα παιδιά θα τα λατρέψουν. Χτίστε παλάτια στην άμμο, μαζέψτε κοχύλια, μαγειρέψτε μαζί καλοκαιρινά γλυκά, ελάτε σε επαφή με τη φύση, φυτέψτε, ποτίστε, κάνετε ποδήλατο, κάνετε χειροτεχνίες. Πηγαίνετε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, όχι από υποχρέωση, αλλά από αληθινή αγάπη γι αυτό που θα δείτε. Και εάν δεν σας αρέσει αυτός ο τρόπος διασκέδασης, μη το κάνετε. Διαλέξτε κάτι που θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον και δοκιμάστε το.

Κλείστε το κινητό, σβήστε την τηλεόραση που μεταδίδει δυσάρεστα νέα και απολαύστε αυτές τις στιγμές με τα παιδιά σας. Θα περάσουν γρήγορα και εάν δεν γεμίσετε από αυτές, κινδυνεύετε να αντιμετωπίζετε στο μέλλον τα ενήλικα πια παιδιά σας, ως παιδιά.

 

Please follow and like us:
Please follow and like us:
Facebook0
Twitter

Comments

comments