Please follow and like us:
Facebook0
Twitter

Πλησιάζει Πρωτοχρονιά και ετοιμάζουμε τη λίστα με όλες τις αποφάσεις για το νέο χρόνο. Όπως δείχνουν οι έρευνες σχεδόν όλοι οι άνθρωποι κάνουν τον απολογισμό τους στα τέλη του χρόνου και δίνουν υποσχέσεις στον εαυτό τους για τη νέα χρονιά.

 

Οι πιο δημοφιλείς και κοινές σε όλους μας αποφάσεις είναι να χάσουμε βάρος, να γυμναστούμε, να πληρώσουμε τα χρέη από τις κάρτες και τα δάνεια μας, να βρούμε μία καλύτερη δουλειά, να κάνουμε αποταμίευση, να τρώμε υγιεινά, να κόψουμε το ποτό και το τσιγάρο, να έχουμε λιγότερο άγχος στη δουλειά και στο σπίτι, να διασκεδάζουμε περισσότερο, να πάμε ένα ταξίδι και να ενημερωνόμαστε.

Βέβαια για κάθε άνθρωπο υπάρχουν άλλες τόσες αποφάσεις τις οποίες μπορεί να πάρει. Άλλος μπορεί να θέλει να βρει ερωτικό σύντροφο, άλλος να βλέπει την οικογένεια του περισσότερες ώρες, άλλος να γίνει πιο κοινωνικός και άλλος να μάθει να λέει όχι. Το σημαντικό είναι πως ενώ είμαστε αποφασισμένοι για αυτές τις αλλαγές, δηλώνουμε ότι θέλουμε να τις κάνουμε με όποιο κόστος, το αποτέλεσμα είναι ότι πολύ συχνά αποτυγχάνουμε.

 

Γιατί δίνουμε τέτοιες υποσχέσεις κάθε πρώτη του χρόνου?

Η Πρωτοχρονιά, αλλά και κάθε πρώτη του μήνα, κάθε Δευτέρα, η αρχή του καλοκαιριού, της άνοιξης, μας δίνουν την ευκαιρία να δεσμευόμαστε σε υποσχέσεις γιατί όπως και σε κάθε αρχή εμπεριέχεται η ευκαιρία για κάτι καλύτερο και κάτι διαφορετικό. Συμβολίζει την ελπίδα και την προσδοκία μας για αλλαγές, για μία νέα αρχή στη ζωή μας είτε πρόκειται για τον τρόπο που τρώμε, που ζούμε, που ντυνόμαστε, που συμπεριφερόμαστε. Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας πως θα αλλάξουν όλα όπως εμείς ονειρευόμαστε. Αλλά βέβαια δεν φτάνει μία αρχή για να γίνουν πραγματικότητα οι τόσο σημαντικές για εμάς προσωπικές αλλαγές.

 

Γιατί αυτές οι υποσχέσεις σχεδόν πάντα δεν κρατούν πολύ?

Μπορεί συμβολικά η νέα αρχή να μας βοηθάει να σηματοδοτήσουμε τις αλλαγές μας αλλά χρειάζονται και άλλα πράγματα για να επιτευχθούν οι στόχοι μας. Ένας από τους βασικούς λόγους που οι υποσχέσεις μας για αλλαγή δεν διαρκούν είναι ότι συνήθως αποφασίζουμε να κάνουμε πράγματα που πρέπει να κάνουμε και όχι που θέλουμε. Και φυσικά ότι αρχίζει με ‘πρέπει’ και με ‘δεν πρέπει’ καταλήγει σε αποτυχία. Εάν ξεκινήσουμε μία προσπάθεια με απαγορεύσεις, με το να απαρνηθούμε δηλαδή από τη ζωή μας πράγματα που και μας αρέσουν και μου αγαπάμε να κάνουμε, η πίεση θα είναι τόσο μεγάλη που κάποια στιγμή θα υποκύψουμε. Για παράδειγμα είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσουμε μία δίαιτα λέγοντας στον εαυτό μας ‘τέρμα οι σοκολάτες, απαγορεύονται τα γλυκά και κάθε είδους λιχουδιές’ ενώ εμείς τα λατρεύουμε.

 

Επίσης ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι να θέλουμε να κάνουμε την αλλαγή. Μπορεί να ακουστεί λίγο παράξενο και οι περισσότεροι να αναρωτηθούν ‘είναι ποτέ δυνατόν να μη θέλει κάποιος να αδυνατίσει, να έχει τέλειο σώμα, να μη καπνίζει, να έχει πολλά λεφτά και ακριβό αυτοκίνητο’? και όμως πολλές φορές οι αποφάσεις που παίρνουμε και στη συνέχεια δεν τηρούμε έχουν να κάνουν με πράγματα που εμείς δεν θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξουν παρά επηρεαζόμαστε από τους άλλους και από τα μηνύματα που δεχόμαστε από κάθε είδους μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ίσως τα 5 παραπάνω κιλά να μην είναι για εμάς πρόβλημα ιδιαίτερο και να μη θέλουμε να κόψουμε τις εξόδους με τους φίλους μας σε ταβερνάκια για να έχουμε αυτά τα 5 κιλά λιγότερο.

Ίσως πάλι να έχουμε υιοθετήσει ένα στόχο αποταμίευσης ενώ η δική μας στάση ζωής να λέει πως καλό είναι να ζεις τη ζωή σου, να χαίρεσαι τις στιγμές με φίλους και με την οικογένεια σου κάνοντας πράγματα όπως ταξίδια, εκδρομές. Μπορεί πάλι να έχεις πειστεί ότι πρέπει να παντρευτείς ή να κάνεις παιδί λόγω ηλικίας αλλά εσύ να νιώθεις ότι δεν είσαι έτοιμος ακόμα. Ή μπορεί να πιέζεσαι από την οικογένεια σου να χάσεις βάρος λόγω υγείας, να κόψεις το κάπνισμα και απλά να συναινείς χωρίς όμως ο ίδιος να έχεις πειστεί για την αναγκαιότητα αυτής της αλλαγής. Εάν λοιπόν οι στόχοι που βάζουμε δεν συμφωνούν με τα βαθύτερα μας θέλω τότε είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε αποτυχία. Βέβαια για να μπορέσουμε να δούμε τι είναι αυτό που πραγματικά μας εκφράζει θα πρέπει να διαθέσουμε χρόνο να συλλογιστούμε ‘ποιοι είμαστε’, ‘που θέλουμε να πάμε’.

 

Τι χρειάζεται για να γίνουν πραγματικότητα οι αποφάσεις μας

 • Είναι απαραίτητη η δέσμευση μας σε ένα σχέδιο, η επιμονή μας στην προσπάθεια μας αυτή και η αποδοχή μας ότι θα κοπιάσουμε για να εξασφαλίσουμε αυτές τις αλλαγές.
 • Επίσης χρειάζεται να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους, για παράδειγμα να μη περιμένουμε να χάσουμε 10 κιλά σε ένα μήνα, γιατί τότε και τον στόχο μας δεν θα πετύχουμε αλλά και θα χρεωθούμε με μία αποτυχία.
 • Ένας καλός προγραμματισμός είναι απαραίτητος, γιατί δεν φτάνει να θέλουμε απλά να κάνουμε κάτι, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε τον τρόπο, να είμαστε συγκεκριμένοι και προετοιμασμένοι για δύσκολες στιγμές. Για παράδειγμα εάν έχουμε ως στόχο να κόψουμε το ποτό και είμαστε καλεσμένοι σε ένα πάρτυ θα πρέπει να προετοιμαστούμε για τη δύσκολη στιγμή που θα βλέπουμε τους άλλους να πίνουν και να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας για το πως θα αντισταθούμε στις πιέσεις τους ‘για ένα μόνο ποτηράκι’.
 • Ένας άλλος πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας έχει να κάνει με το κατά πόσο οι παρούσες συνθήκες της ζωής μας επιτρέπουν να κάνουμε αυτές τις αλλαγές. Δηλαδή πολύ απλά κατά πόσο μπορούμε να τις κάνουμε τώρα. Είμαστε σε θέση να δεσμευτούμε, έχουμε το χρόνο, τη διάθεση και τις αντοχές είναι οι ερωτήσεις που θα πρέπει να υποβάλλουμε στον εαυτό μας πριν δεσμευτούμε σε οποιαδήποτε υπόσχεση. Μπορεί δηλαδή να θέλουμε να χάσουμε κιλά αλλά ταυτόχρονα να δίνουμε σημαντικές για εμάς εξετάσεις ή να έχουμε μόλις χωρίσει από μακροχρόνιο δεσμό και το να βάλουμε δύο στόχους να είναι πολύ δύσκολο. Γιατί ωραία είναι να βάλεις ως στόχο το να έχεις ωραίο σώμα, αλλά θα πρέπει να υπολογίσεις και το ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει με έναν μαγικό τρόπο παρά με καθημερινή άσκηση, υγιεινή διατροφή και όλα αυτά προϋποθέτουν χρόνο και όρεξη. Εάν στη παρούσα φάση της ζωής μας δουλεύουμε υπερωρίες, έχουμε την φροντίδα ατόμων ίσως ακόμα και εάν θέλουμε να μη μπορούμε. Γιατί σίγουρα όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος αλλά πρέπει να λαμβάνουμε και τα ψυχικά μας αποθέματα υπόψη και να βάζουμε προτεραιότητες. Γιατί μπορεί να επιζητούμε μία αλλαγή αλλά να μη μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είναι λοιπόν καλύτερα να το παραδεχτούμε στον εαυτό μας και να την αφήσουμε για μία άλλη στιγμή της ζωής μας, παρά να δεσμευτούμε και μετά να βρεθούμε αντιμέτωπη με την αθέτηση της δέσμευσης μας και να νιώσουμε και επιπλέον άσχημα που αποτύχαμε.

 

 • Ένας τελευταίος και πολύ σημαντικός παράγοντας έχει να κάνει με το τι θα χάσω και το τι θα κερδίσω μακροπρόθεσμα από αυτή την αλλαγή. Δηλαδή κάθε αλλαγή έχει συνέπειες και ακόμη και εάν αυτές φαίνονται αυτονόητα θετικές μπορεί για κάποιους λόγους να είναι ανεπιθύμητες. Για παράδειγμα μπορεί το να κόψω το ποτό να δείχνει ότι έχει μόνο θετικές πλευρές αλλά ίσως να ισοδυναμεί με το να δω κατάματα το δυστυχισμένο μου γάμο και να βρεθώ στη δύσκολη θέση να πάρω αποφάσεις. Το να χάσω κιλά ίσως να σημαίνει ότι θα είμαι πιο γοητευτική και επιθυμητή με αποτέλεσμα να μπω σε πειρασμό να δημιουργήσω εξωσυζυγικές σχέσεις. Τέλος το να βγάζω περισσότερα χρήματα ίσως να σημαίνει ότι θα δείχνω στους άλλους επιτυχημένη και δυνατή και κάτι τέτοιο να μη το αντέχω εάν έχω μεγαλώσει σε μία οικογένεια όπου ο ρόλος του άντρα είναι πιο δυνατός από τη γυναίκα.
 • Και βέβαια δεν πρέπει να υποτιμάμε το σημαντικό ρόλο που παίζει το περιβάλλον ως προς το πώς μας αντιλαμβάνεται. Εάν γίνουμε κάτι διαφορετικό, ακόμη και θετική αλλαγή να είναι αυτή οι γύρω μας δεν θα ξέρουν πώς να μας φερθούν και ενδεχομένως να μας αποθαρρύνουν χωρίς να το θέλουν από το άγνωστο. Γιατί η αλλαγή ακόμη και θετική δεν παύει να έχει τα στοιχεία του άγνωστου. Φεύγουμε από την οικεία μας ζώνη και ‘ξεβολευόμαστε’. Πολλές φορές παιδιά που έχουν την ταμπέλα του ‘κακού μαθητή’ ακόμη και εάν θέλουν να διαβάσουν διστάζουν γιατί φοβούνται για το τι θα πουν οι φίλοι τους, βλέποντας αυτή την αλλαγή. Ένα 14χρονο παιδί χαρακτηριστικά είπε ‘φαντάζεστε να με δουν οι φίλοι μου να συμμετέχω στην τάξη και να παίρνω 20 στο διαγώνισμα, θα αρχίσουν να με κοροϊδεύουν’.

 

Τι κάνουμε

Μπορούμε να συνοψίσουμε κάποια πράγματα που θα μας βοηθήσουν στο να διατηρήσουμε τις υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας

 • Δέσμευση στον στόχο
 • Αποδοχή ότι χρειάζεται κόπος και δουλειά (όπως εξάλλου και όλα τα πράγματα στη ζωή)
 • Υπομονή και επιμονή καθώς τα αποτελέσματα πολλές φορές δεν είναι άμεσα και χρειάζεται να επαναλαμβάνεις συνεχώς στον εαυτό σου τον απώτερο σου στόχο, ειδικά σε δύσκολες στιγμές
 • Να υπάρχει ένα ρεαλιστικό πλάνο
 • Να υπάρχει εσωτερικό κίνητρο
 • Να οραματιζόμαστε την αλλαγή
 • Να μην εστιάζουμε στο τι θα πρέπει να στερηθούμε αλλά στο πως θα νιώθουμε όταν το αποτέλεσμα του στόχου μας γίνει
 • Να επιβραβεύουμε συνεχώς τον εαυτό μας για κάθε προσπάθεια που συντελεί στον γενικό στόχο καθώς η αλλαγή έρχεται με την αλλαγή
 • Να μην έχω ακραίο τρόπο σκέψης, δηλαδή εάν για κάποιο λόγο έκανα κάποιο λάθος, όπως το να φάω ένα παχυντικό φαγητό ενώ κάνω δίαιτα, ή το να πω σε κάποιον ότι θα τον εξυπηρετήσω ενώ δεν μπορώ, επειδή δεν μπόρεσα να πω όχι (ενώ ο στόχος μου ήταν να μην λέω συνέχεια ναι) να μη φέρνω την καταστροφή. Μέσα στην πορεία της αλλαγής, τα λάθη είναι αναμενόμενα. Δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε ότι τώρα όλα είναι καταδικασμένα και να κάνουμε ακόμα πιο πολλά λάθη. Πολλοί άνθρωποι εάν φάνε ένα γλυκό νιώθουν τόσο άσχημα που στην πορεία τρώνε όλο το ταψί, λέγοντας ‘αφού έφαγα, πλέον ας φάω ό,τι βρω’. Αντιθέτως θα πρέπει να συνεχίσουμε, αποδεχόμενοι και τις μικρές ήττες.

Το πιο σημαντικό από όλα να κάνουμε την παρακάτω ερώτηση στον εαυτό μας και να δώσουμε μία ειλικρινή απάντηση

Είμαι έτοιμος για την αλλαγή?

 

Please follow and like us:
Please follow and like us:
Facebook0
Twitter

Comments

comments